Uitleg over onze aanpak

1. Meld je aan
Via de links in de brief die je van de gemeente hebt ontvangen, kun je je aanmelden voor het maatwerkadvies.

We zijn vanuit onze expertise door gemeenten uitgenodigd om in een wijkaanpak zoveel mogelijk bewoners van een advies te voorzien. Het advies toont hoe je jouw woning energiezuinig kunt maken.

Om jouw gegevens veilig en goed te kunnen opslaan is aanmelding met een wachtwoord noodzakelijk.

Meer informatie

2. Vul de vragenlijst in en lees het advies
Je vult je woonsituatie en woonwensen in met behulp van onze vragenlijst. Vervolgens krijg je een persoonlijk advies met uitleg over de energiebesparende maatregelen die je kunt nemen.

We weten al veel van jouw woning via bouwtekeningen en openbare gegevens. Maar voor een echt advies op maat, hebben we extra informatie van jou nodig. Welke aanpassingen zijn er aan de woning gedaan? En, heel belangrijk: hoeveel energie verbruik jij en wat zijn daarbij jouw woonwensen? Naarmate meer vragen beantwoord zijn, zie je de nauwkeurigheid van het advies toenemen en wordt het steeds meer Jouw Woonplan.

In Jouw Woonplan lees je welke energiebesparende maatregelen bij jouw situatie passen en welke voordelen die bieden. Voordeel in energie-, geld- en CO2-besparing, maar ook in wooncomfort en gezondheid van de woning. We tonen wat de maatregelen kosten en hoe deze zichzelf terugverdienen, met subsidie- en financieringsmogelijkheden.

Jouw Woonplan blijft actueel zolang de wijkaanpak gaande is, of net zolang de gemeente besluit om het actueel te houden voor haar bewoners. Alhoewel we samenwerken met de gemeente, is de gemeente niet verantwoordelijk voor de inhoud binnen dit advies.

De gemeente kijkt vervolgens uiteraard wel streng mee om te zien hoe de wijkaanpak verloopt. Daarnaast levert de gemeente binnen het maatwerkadvies op de pagina "Mijn Wijk" informatie over de wijkactie. Deze informatie wordt met enige regelmaat vernieuwd.

Meer informatie

3. Gesprek met onafhankelijke energiecoach
Als je wilt, komt er een energiecoach bij je langs die het advies samen met je doorneemt en je vragen beantwoordt.

Een persoonlijk gesprek met een onafhankelijke energiecoach kan je helpen om Jouw Woonplan beter te begrijpen of om beslissingen te nemen om maatregelen in uitvoering te nemen. De energiecoach helpt indien nodig ook bij het beantwoorden van de vragenlijst. De energiecoaches worden aangestuurd door de gemeente. De energiecoach kijkt onafhankelijk mee vanuit jouw wensen en jouw belang.

Afhankelijk van de bijdrage vanuit de gemeente kost de energiecoach tussen de 0 en 99 euro. Inplannen kan via de button "Plan Energiecoach in".

Meer informatie

4. Kies een pakket dat bij je woning past

Je kunt kiezen om losse energiebesparende maatregelen uit te laten voeren. Je kunt er ook voor kiezen om diverse maatregelen die goed bij elkaar passen als maatregelpakketten uit te laten voeren. Deze pakketten zijn zo samengesteld dat ze jouw wensen volgen.

Jouw Woonplan geeft per pakket volledig inzicht in de voordelen en de investeringskosten. Om het advies om te zetten naar offertes op maat is een woninginspectie nodig.


5. Controle door een woninginspecteur

Een bouwkundig woninginspecteur komt bij je langs om te controleren of het advies daadwerkelijk uitvoerbaar is. De woninginspecteur controleert ook enkele cruciale door jou gegeven antwoorden. Na deze controleslag is het maatwerkadvies 100% nauwkeurig en kunnen lokale bedrijven offertes op maat afgeven.


6. Onderteken de offertes
Wij stellen de offertes voor je op en rekenen uit hoe lang het duurt voor je jouw investering terugverdient. Aan de hand van deze informatie beslis je of je akkoord gaat en kun je de offertes ondertekenen.

In samenspraak met de lokale uitvoerende bedrijven komen de offertes op maat tot stand. Wij werken samen met lokale bedrijven waarmee we voor een langere periode een samenwerking aangaan. Dit is een duurzame relatie waar een uitvoerende partij voor een langere termijn iets aan heeft. We leiden deze lokale partijen ook op via trainingen over de hedendaagse installatietechnieken. Omdat er meerdere woningen in de wijk worden verduurzaamd, zijn diverse kostenbesparingen en kwaliteitsslagen mogelijk.

Offertes zijn vrijblijvend. Vind je de offerte en de offertevoorwaarden goed, dan kun je akkoord geven. Binnen twee weken neemt het uitvoerende bedrijf contact met je op voor het inplannen van de uitvoeringsdatum.

Aan de hand van de offertes wordt Jouw Woonplan geactualiseerd. De juiste investeringskosten, leenkosten, rendementen en terugverdientijd worden daarmee zichtbaar. Voor het adviestraject ontvangt Woningwaard een percentage provisie op getekende offertes. In de offertes tonen we hoeveel provisie er gevraagd wordt. Het staat je vrij om elders offertes op te vragen.

Voor de totstandkoming en inhoud van de offerte en de uitvoering draagt de gemeente geen verantwoordelijkheid. Bij bevestigen van een offerte wordt een directe relatie met het uitvoerend bedrijf aangegaan. Bij klachten die niet direct met het bedrijf zijn op te lossen is Woningwaard voor de bewoner aanspreekpunt.

Meer informatie

7. Vraag subsidies aan
We vertellen je welke subsidies je kunt aanvragen en hoe je dat doet. We ondersteunen je, waar nodig, bij de administratieve processen die deze subsidies met zich meebrengen.

8. Verduurzaam je woning
De uitvoerende bedrijven gaan aan de slag om jouw woning te verduurzamen. Zij zijn na jouw akkoord voor de offerte verantwoordelijk voor de uitvoering. Woningwaard past Jouw Woonplan aan na de uitvoering van de werkzaamheden. Want wellicht ben je volgend jaar klaar voor een nieuwe stap.